Hitunen

Hitunen

keskiviikko 26. huhtikuuta 2023

Kotiinpaluun ihanuus ja kipu

 

Kymmenkunta päivää sitten palasin liki puolen vuoden reissusta kotiin Suomeen. Paluumatkan piti olla reilun viikon autoilu Ranskan rannikkoa pitkin Normandiaa ja muita mielenkiintoisia paikkoja tutkien, mutta kaikista kivuistani johtuen päädyin neljän ja puolen tunnin suoraan lentoon sinivalkoisin siivin. Mies tuli vajaa viikko myöhemmin autolla perässä. En olisi kestänyt istua noita 700 - 900 kilometrin päivämatkoja mitenkään. Huomenna selviää magneettikuvien tuloksista, onko tämä kaularangan välilevyn pullistuma vai mikä. Kipua on riittänyt ja aika kotona on mennyt enimmäkseen makoillen, koska pystyssä oleminen laukaisee kivun liki välittömästi. 

Kotiin saavuin ihanan iloisen isosiskoni auton kyydissä näiden varsinais-suomalaisten peltomaisemien halki. Siskoni ajoi kotoaan parinsadan kilometrin päästä pääkaupunkiin, yöpyi ystävänsä luona ja oli aamuseitsemältä minua vastassa kentällä - ei tuollaisia siskoja kasva joka oksalla! Sitten hän hoiti ja passasi minua viisi päivää, siivosi, leipoi, pyykkäsi, laittoi ruokaa ja lämmitti kuumavesipulloa hoitamaan kivistävää käsivarttani ja selkääni. Ja jäi meille aikaa jutellakin ihan kunnolla pitkästä aikaa. Muitakin ihanuuksia olen saanut kokea, josta nuo yläkuvan orvokit ovat todisteena: naapuri tuli kukkien kanssa toivottamaan tervetulleeksi. Tänään tuo sama naapuri toi uunituoreita leipomuksia. Ei voi muuta kuin olla suuresti kiitollinen tällaisista ihmisistä, joita omaan elämään on siunaantunut useita. 

Ensimmäisen kotiviikon aikana piha puhkesi kukkaan alkaen lumikelloista, sinivuokoista ja kevätkaihonkukista näihin valkovuokkoihin. Siskoni ehti vähän haravoida pihaakin, mutta itse en ole kyennyt muuta kuin näiden muutamien valokuvien ottamiseen. Pyrin kuitenkin kivuista huolimatta joka päivä käymään postilaatikolla, mistä tulee yhteensä noin 800 metrin lenkki. Sitten saatan istua pihakeinussa vartin, jonka jälkeen onkin pakko mennä sisälle makoilemaan. En ikinä olisi uskonut, että joku yläselkäkipu voi olla näin lamauttava! 


Nyt on ollut aikaa lueskella sen mitä jaksaa pitää kirjaa jotenkin polvien varassa. Runoja, Raamattua, puutarhakirjaa ja näitä blogeja välillä. Ja kumma kyllä, olen myös oppinut jokseenkin vain olemaan tekemättä yhtään mitään! Kauan se kestikin, kun tähän ikään asti piti tuota taitoa opetella. Jopa muurahaisten touhujen seuraaminen on ollut rentouttavaa. Mukavaa, kun toiset ahkeroivat! Osaisivatpa vielä nyhtää nuo vaahteravauvat juurineen pois siinä juoksunsa sivussa...

Siperia opettaa, sanotaan. Tämä voi olla minun siperiani tällä kertaa, ja onhan tässä jotain samaa kuin oikean Siperian maisemissa. Tiettyä karuutta, mutta myös kauneutta. Kaikki riippuu näkökulmasta! 

Pihan suihkulähdeallas on surullisen koominen tai koomisen surullinen näky, mutta en anna senkään pilata tätä kummallista kevättä. Kaikella on aikansa, joka asialla taivaan alla. Jonain päivänä vielä lähde pulppuaa! 

Iloista kevättä sinulle, missä sitten oletkin!




6 kommenttia:

  1. Tervetuloa kotimaahan, teit oikean ratkaisun ,kun saavuit lentoteitse.
    Voi sinua❤️ tiedän mitä kaularankakivut ovat..niissä meni minulla parivuotta sitten koko kesä. Olin myös mangeettikuvissa ja syy selvisi. Nyt teen tietyt jumppaliikkeet, Tens-laite iso apu, kauratyyny, kipuvoide ym..
    Halaus sinulle ja toivon ,että kivut helpottavat.
    Voi ihanuus mitä kukkaloistoa🌸
    Ota kukista voima ja ilo irti.
    On sinulla ihanat läheiset ympärilläsi, arvostan!
    Kaikkea hyvää huhtikuun loppuusi ja iloa toukokuun alkuusi🌸

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, Päivi! Jumpata varmasti täytyisi, mutta kipu ei tahdo antaa myöten. Odotan neurokirurgille pääsyä, ehkä hän osaa ohjeistaa, mitä voin itse tuolle kivulle tehdä.
      Kukkia käyn pihalla päivittäin ihailemassa. Tänään tosin en ole jaksanut, kun uudet kolmiolääkkeet väsyttävät kauheasti.
      Hyvää vappuviikonloppua sinulle!

      Poista
  2. Toivottavasti kipujen syy ja sitä kautta oikea hoitokin löytyy pian. Ihanaa, että sinulla on ollut läheistä apua ja tukea 🥰.

    Mitään tekemättä olemisen taito on yllättävän arvokas taito. Lohdullista, jos se tässä nyt tavallaan sivutuotteena tarttuu hitaasti matkaasi.

    Lämpimät ajatukset sinulle 💖

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, Susanna! Olihan se juuri sitä, mitä epäilinkin eli kaularangan välilevyn pullistuma, samalla nivelrikkoon viittaavaa myös. Vuorotteluvapaa päättyi eilen vaihtuen sairauslomaksi.
      Hyvää vappuviikonloppua sinulle!

      Poista
  3. Onpa kurjaa, että joudut kärsimään tuollaisista kivuista etkä pystynyt enää tekemään kotimatkaa suunnitellusti. Mutta ihanaa, miten sinut otettiin vastaan täällä koti-Suomessa ❤️ Teillä siellä etelämpänä onkin jo kevät pitkällä. Täällä eivät vielä kuki kuin leskenlehdet. Pikaista paranemista sinulle! ❤️🙏

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, Kirjarikas! Paljon on ollut ilonaiheita kaiken kivun keskellä, ja nuo pihan kukat ovat yksi niistä.
      Aurinkoista vappuviikonloppua sinulle sinne pohjoisempaan!

      Poista