Hitunen

Hitunen

sunnuntai 22. heinäkuuta 2018

Rannikolla Rovinjissa


Pulasta pohjoiseen rannikkoa pitkin ajellessa tulee vastaan idyllinen Rovinj, noin 15000 asukkaan pikkukaupunki. Pulasta olisi päässyt laivalla päiväretkelle lahden toiselle puollelle Italian Venetsiaan, mutta me valitsimme Venetsiaa muistuttavan Rovinjin - ilman kanavia ja kondoleita. Ei ihme, että kaupungit muistuttavat toisiaan, sillä Rovinj on ollut venetsialaisten hallinnassa noin 500 vuoden ajan 1200 -luvun lopulta 1700 -luvun lopulle. Itse en ole Venetsiassa käynyt, mutta siellä käyneen mieheni mielestä yhtäläisyys on ilmeinen.


Rovinjin vanha kaupunki on ympyränmuotoiselle niemenkärjelle rakennettu (näkyy hyvin ilmakuvista, joita löytyy googlettamalla). Rinteet kohoavan rannasta niemen keskustaa kohti, jossa komeilee kirkko. Kadut ovat kapeita, ehkä paremminkin kujia, joissa ylettyy koskemaan kujan molemmin puolin olevia taloja yhtä aikaa. Vanha kaupunki on täynnä ihania pikku kahviloita ja ravintoloita talojen välisillä pikkuruisilla pihoilla. Myös rannat ovat ravintoloiden rytmittämät. Herkuttelupaikkoja siis riittää.








Rovinjissa minua ihastuttavat myös värit ja niiden runsas ja ennakkoluuloton käyttö. Talot ovat värikkäitä puhumattakaan ikkunaluukuista, pihakalusteista ja kukista. Miksi tyytyä mustavalkoiseen tai harmaaseen, kun elämän voi täyttää väreillä?!





Olisi ollut kiinnostavaa katsella kaupunkia ylhäältä päin, mutta siihen ei ollut nyt mahdollisuutta. Sen sijaan rannalla oli useita kojuja, joista saattoi ostaa lipun johonkin vesillä kulkevaan alukseen ja tutustua kaupunkiin mereltä päin. Miehet kävivät katselemassa vedenalaista maailmaa kolmen vartin kierroksella. Kirkkaiden vesien ansiosta kalat ja muut merenelävät näkyvät hyvin "sukellus"veneen lasien läpi.




Rovinjissa riittäisi varmaan katseltavaa useammaksikin päiväksi. Ihan vaikka ohi kulkevia ihmisiä ja ohi lipuvia veneitä katsellen itse kahvilassa istuskellen! Niin, ja pyöreän niemenkärjen voisi kiertää rantaa pitkin kokonaan, mitä me emme tehneet, koska oli läkähdyttävä helle ja ison osan ajasta vain istuskelimme - ja herkuttelimme.


Ja vielä vähän väriterapiaa:



6 kommenttia:

  1. Voin kuvitella itseni istuskelemaan noihin kauniisiin rautatuoleihin, tuohon kujalle, joka on kuudennessa kuvassa...ja herkuttelemaan noilla jäätelö(?)annoksilla..:)

    VastaaPoista
  2. Todellakin väriterapiaa! Suloinen kaupunki.

    VastaaPoista
  3. Huikean hienot kuvat! Ihanannäköistä rantakaupunki maisemaa! Piti ihan pysähtyä silmin syömään noita jäätelöitä..voi nam kun näyttävät hyviltä:) Leppoisaa kesäpäivää♥

    VastaaPoista
  4. Kiitos kommenteista kaikille! Rovinj oli minusta kiinnostavampi kuin itse Pula. Suosittelen!

    VastaaPoista
  5. Onpa kaunista ja idyllistä. Tosin saattaisi olla hiukan ahdistavaa asua noin kapean kujan varrella, kun voisi melkein kätellä vastapäätä asuvaa ikkunasta!

    VastaaPoista