Hitunen

Hitunen

sunnuntai 15. joulukuuta 2013

Myrskyn jälkeen

Oli synkkä ja myrskyinen yö. Ja sen yön jälkeen tuli aamu. Ja aamulla oli kylmä, sillä talossa ei ollut sähköä ja niinpä ilmalämpöpumppukin oli lakannut tuottamasta lämpöä. Pihalla näytti tältä:


Myrsky oli heittänyt isosta männystä latvuksen suoraan terassin katon päälle, josta se oli liukunut alas vieden rännit mukanaan. Ja valokatteesta puuttui palasia. Niin, ehtihän se terassi olla ulkomaalausta vaille valmiina jo muutaman kuukauden...
Synkän ja myrskyisen yön jälkeen tuli seuraava ilta. Talo edelleen sähkötön, mutta onneksi oli puuhella ja takka. Ja kynttilöitä ja otsalamppu. Niinpä vietin mukavan illan yksikseni hiljaistakin hiljaisemmassa talossa liekkejä tuijotellen ja syntyjä syviä pohdiskellen. Oli oikeastaan aika vapauttavaa viettää aikaa lapsuudesta tuttuun tapaan. Elämä hidastui ja aika kului välttämättömien puuhien parissa. Kun ne oli tehty, yritin otsalampun valossa jotain lukea, mutta lopulta annoin periksi ja virittelin patteriradion tutulle Radiodein taajuudelle. Yhdeksän maissa illalla jo painoin pään tyynyyn ja kääriydyin moninkertaisiin peittoihin. Ennen puoltayötä heräsin kummaan hurinaan: sähköä, jee!

Elämä palautuu jokaisen myrskyn jälkeen normaaliin uomaansa. Lauantaiaamun aloitin leipomalla pakastepiparitaikinasta miesväelle enkeleitä, tähtiä ja sydämiä. Alussa keittiön täytti tyypillinen piparintuoksu, joka muuttui vähitellen oudoksi, oksennuksenhajuiseksi... Noin 20 tunnin sähköttömyys kai vaikutti jollain lailla pakasteisiin, vaikka en avannut arkun kantta kertaakaan katkon aikana. Miehen mielestä osa pipareista maistuu normaalille, osa omituiselle.

Tämän joulunajan ensimmäinen joulukukkani on tässä:

Jos arvaat oikein, mikä kukka on kyseessä, voin lähettää sinulle palkinnoksi purkillisen eilen paistettuja pipareita....


3 kommenttia:

 1. Meilläkin oli sähköt pois melkein kaksi vrk:tta :( minäkään en avannut isompaa pakastinta kertaakaan, ja olen elänyt siinä uskossa, että kun se oli täysi ja vielä eteisen kylmässä tilassa, se on okei...toivottavasti). Ei ole näin pitkistä katkoista ennen ollut kokemusta.Hyvää kolmatta adventtia!

  VastaaPoista
 2. Houkutteleva palkinto, mutta en osaa arvata :) Voisiko olla luumupuun kukkia? Voi harmi, minkä vanhingon myrsky teki näin joulun alla! Onneksi ei mennyt rakenteita rikki. Meillä oli sähkö poissa vain pari tuntia yöllä. Täällä olisikin pulassa, kun ei ole mitään tulisijaa. Pikkusen esimakua saatiin silloin Tapani-myrskyn aikana. Pakasteet ehtivät silloin huurtua ja puolukat menivät oudonmakuisiksi.

  VastaaPoista
 3. Onneksi myräkkä ei saanut pahempaa aikaan, vaikka varmasti tuokin vahinko harmittaa. Minä palasin ajassa ajatuksineni yön pimeinä valvottuina tunteina Tapanin myrskyyn, jolloin olimme 9 vrk ilman sähköä, evakossa, oma koti kylmenneenä. Onneksi nyt meni vain seuraavaan iltapäivään.

  O-ou. Nyt kuuluu sohvalta siskosten riitaa....harvinaista ,että pikkuisin meillä hermostuu. Isosisko sättii menemään loitommas, kun kuuli, että pikkuisen luokalla on vatsatautia.....
  Taidan hipsiä erotuomariksi:)

  Halaus ja lämmin adventin ajatus lähellesi!! Sainko joskus osoitteesi?? Koitin kahlata postejamme läpi, mutten löytänyt. Olisin laittanut kortin sinulle tulemaan...... ♥ Jos jaksat laittaa sen mulle s-postiin:)
  Olen päättänyt toteuttaa yhden unelman........suunnittelen Israelin matkan toteuttamista puolentoista vuoden päässä, keväässä.......haluan ehdottomasti jututtaa sinua asian tiimoilta:)

  VastaaPoista