Hitunen

Hitunen

keskiviikko 26. kesäkuuta 2024

Gdansk, Sopot ja Hel

 

Gdanskin varmaan kuvatuimpia kohteita ovat nuo hauskat talojen päädyt. Ne jäivät mieleen jo aiemmalta reissultani ja pakkohan niitä oli nytkin kuviin saada. Vanhakaupunki on muutenkin aika kuvauksellinen, joten vähän väliä tuli pysähdeltyä. Joka reissulla yritän tietoisesti vähentää kuvaamista, mutta aika huonosti onnistun siinä. Kotona tulee sentään poistettua iso osa kuvista turhina räpsyinä, etteivät jää kuormittamaan tietokoneen muistia. Pilvitilakin tuli juuri täyteen, enkä halua maksaa siitä, joten ei auta kuin vähentää kuvaamista :)

Gdanskissa on paljon kauniita punatiilirakennuksia kuten kauppahalli (yllä). 


Yhtenä päivänä ajoimme Gdynian kautta Sopotiin ja Helin niemimaalle, matkalla kävimme ihastuttavassa Oliwan puistossa Gdanskin puolella. Puistossa olisin saanut kulumaan vaikka koko päivän, mutta halusimme ehtiä tutustua tarkemmin Helin alueeseen, joten puistopikakierros sai riittää. Alla kuvia puistosta, jossa on mm. iso kasvihuone eksoottisine etelän kasveineen ja upeita ruusuistutuksia sekä vesialueita. 





Puistokierroksen jälkeen ajoimme Gdynian poikki kohti Heliä. Kartasta katsoen tie sinne on meren reunustama molemmin puolin usean kymmenen kilometrin matkalta, mutta todellisuudessa merta näkyi vain hiukan, sillä tien varret olivat puskia täynnä. Navin näkymä kertoo paljon: 


Pyöräilijöiden suosima reitti Heliin menee kyllä kauniissa metsikössä enimmäkseen, meren ääreen päästäkseen pitää poiketa hieman tieltä. Hel itsessään on pieni noin 4000 asukkaan kaupunki niemimaan kärjessä. Kaupunki, jossa turisteista kyllä nyhdetään kaikki irti - ainakin meille jäi sellainen vaikutelma. Kerran elämässä -kohteita kuitenkin johtuen mm. erinomaisesta savustetusta kalasta, jota söimme. Alla oleva kuva on otettu aivan niemen kärjestä etelän suuntaan. 



Paluumatkalla Helista Gdanskiin kävimme Sopotissa rantakadun tunnelmaa fiilistelemässä ja Euroopan pisimmäksi mainostetulla puulaiturilla (Molo), jolla on mittaa yli 500 metriä. Sopotin ranta-alueesta tuli vahvasti mieleen kotoinen Hankomme puutaloineen ja -huviloineen sekä kahviloineen. 





Kaiken kaikkia Puola on ihan varteenotettava matkakohde niin patikoinnista, rantaelämästä kuin kaupunkikierroksista tykkäävällekin. Majoitusten ja ruokailujen hinnat ovat vielä kohtuullisia eli edullisempia kuin Suomessa - se on meille kohtuullisen raja. 

Historian ystäville Puolassa on paljon mm. toiseen maailmansotaan liittyviä paikkoja ja museoita. Kävimme mm. Westerplatten alueella, josta 2.maailmansota alkoi. Valtavan kokoinen muistomerkki hallitsee maisemaa:


Itselleni tärkeimpiä kohteita ovat luontoon liittyvät paikat ja ihan tavallinen maaseutunäkymä auton ikkunasta. Puolan kansalliskukkaa silkkiunikkoa näkyi monin paikoin suurina viljelminä. 



1 kommentti: