Hitunen

Hitunen

perjantai 25. joulukuuta 2020

Hiljaa, hiljaa, joulun rauha laskeutui

 


Aaton askeleet ovat takana, yö nukuttu kohtuullisen hyvin ja hiljaisen aamun rauha muun perheen nukkuessa on ollut ihanaa. Kohta keittiö täyttyy iloisista äänistä, kahvinkeittimen korahtelusta (sitä se oikeasti on!) ja  jouluisista tuoksuista. Pari päivää ennen aattoa hain kuopuksen Turusta ja mies haki esikoisen tyttöystävineen Helsingistä. Olemme viettäneet rentoa joulua yhdessä puuhaillen ja pelaillenkin. Tietenkään perinteisiä jouluruokia ja herkkuja unohtamatta...


Äitinä olen erityisen iloinen siitä, että molemmat poikamme ovat innostuneet keittiöpuuhista eli ruuanlaitto onnistuu kummaltakin erinomaisesti ja lisäksi kuopus on erikoistunut kakkuihin. Tuon kuvassa olevan glögijuustokakun teimme yhdessä ja lopputulos on mielestäni hieno ottaen huomioon, että se oli ensimmäinen laatuaan meiltä molemmilta. Juustokakkuja on tehty ennenkin, mutta ei tuollaista peilipintaista. Makukin oli kohdallaan. 


Olen monena vuonna yrittänyt saada muuta perhettä vähentämään perinteisiä jouluruokia, siis niiden valikoimaa, mutta aina he haluavat kinkun, lanttu-, porkkana- ja perunalaatikot. Rosollia ei onneksi enää tarvitse tehdä, vaan toisinaan korvaamme sen uunissa haudutetuilla kasviksilla. Nyt ei tehty niitäkään. Vähitellen onneksi on siirrytty enemmän kala- ja kalkkunapainotteiseen ruokaan salaattejakaan unohtamatta. Itselleni riittäisi hyvin jouluateriaksi pari kalkkunansiivua lanttulaatikon, kylmäsavustetun lohen ja hyvän salaatin kanssa, mutta mielestäni juhla-aterialla kuuluu myös olla juhlava jälkiruoka - siitä en luopuisi. Tänä vuonna söimme suklaavaahtoa, joka oli kyllä erityisen hyvää. Helppo tehdä ja suussasulavan herkullista, joten haluan jakaa kaverilta saamani reseptin tässä (jos vielä kaipaat jouluusi lisää makeutta!). Valitettavasti ei tullut otettua kuvaa tästä herkusta. 

Suklaavaahto (4-5 annosta)

150 g Fazerin sinistä suklaata (voit korvata tummalla suklaalla, jos et halua niin makeaa)

0,5 dl kuumaa kahvia 

2 munankeltuaista

3 dl kuohukermaa

2 tl vaniljasokeria

Paloittele suklaa kattilaan ja kaada kuuma kahvi joukkoon. Sulata suklaa varovasti kattilassa miedolla lämmöllä sekoitellen. Lisää keltuaiset sulaan suklaaseen hyvin vatkaten (ei tarvitse sähkövatkainta). Vatkaa sitten kerma vaahdoksi ja mausta vaniljasokerilla. Lisää kermavaahto hieman jäähtyneeseen suklaaseokseen. Jaa seos annosmaljoihin. Anna jähmettyä pari tuntia jääkaapissa. Koristele suklaalastuilla. 


Rauhallista joulun jatkoa!

2 kommenttia:

  1. Todella kaunis suklaakakku!

    Rauhallista joulun jatkoa myös sinulel ja perheellesi 🎄

    VastaaPoista
  2. Ihanalle kuulostaa tuo teidän joulunviettonne!
    Puolisoni on erittäin innokas ruuanlaittaja ja se on onneksi "periytynyt" myös molemmille pojillemme. Esikoinen ei välitä jouluruuista, mutta tekee muutoin oikein maukasta ruokaa.
    Siunausta loppuvuoden päiviin ja uusiin alkaviin vuodelle 2021! <3

    VastaaPoista