Hitunen

Hitunen

sunnuntai 23. elokuuta 2015

Terassilta kasvihuoneeseen


Tervetuloa puutarhakierrokselle terassiltamme alkaen! Siemenistä kasvattamani isosilkkikukat ovat lopulta alkaneet kukkia, ja nuppuja on valtavasti. Tästä pinkistä kaunottaresta taisi tulla uusi lempikukkani.


Terassin pöydän on valloittanut pinkki pelargonia, joka on vasta näiden lämpimien elokuun päivien myötä innostunut kukkimaan runsaasti.


Portaiden juuressa kukkii suikeroalpi seuranaan valkoiset ja lilat leukoijat, joiden siemenet ostin keväällä Latviasta. Kukkiminen alkoi niilläkin tosi myöhään, mutta se ei ole mun kasvattamille kesäkukille mitenkään epätavallista!


Alapihalla päärynä kasvattaa urheasti kolmea pientä hedelmäänsä. Kukkia oli runsaasti ja päärynän alkujakin, mutta sitten tuli jotain mustaa mönjää, joka pilasi useimmat alut. Tämä on nyt noin viisisenttinen minihedelmä.


Velipojan lahjoittamista heinäseipäistä kyhäämässäni telineessä likakaivon päällä kukkii miljoonakello. Tämä kerrottukukkainen muoto on minulle uusi tuttavuus.


Pionien kuihduttua pihan reunuspenkissä kukkivat malvat ja isopäivänkakkarat, jotka nippanappa pysyvät tolpillaan, hiukan honteloita kun ovat molemmat.


Kasvimaan portista sisään astuttua tulijaa tervehtii iloinen kehäkukkarivistö, joka saa mielen aina aurinkoiseksi.


Kasvihuoneeseen sisään päästäkseen täytyy pomppia ensin punaisten pelakuiden yli, ne kun ovat hiukkasen villiintyneet. Ja toinen "riesa" ovat kaatuilevat tomaatinvarret, jotka eivät meinaa pysyä millään ojennuksessa.


Keltaiset kirsikkatomaatit ovat vihdoin alkaneet kypsyä ja satoa on päästy jo maistelemaan. Siemenpussin kuvan mukaan näiden pitäisi kyllä olla ihan perinteisen pyöreitä, mutta jostain syystä ovatkin kuin päärynöitä.


Keltaisen voittokulku jatkuu kasvihuoneen perällä tsinnioiden kukkavarsien kurotellessa kohti kattoa. Yleensä ulkona ruukussa kasvattamani tsinniat ovat olleet enimmillään noin metrin korkuisia; nyt nämä ovat liki kaksimetrisiä. Parasta tsinnioissa on niiden upeat kukinnot, jotka kestävät maljakossakin muutaman viikon.

Aurinkoinen elokuu jatkuu. Työn ja puutarhanhoidon lisäksi kaunis sää on houkutellut monelaiseen mukavaan upeissa varsinais-suomalaisissa maisemissa:
Aurinkoa alkavaan viikkoon!


4 kommenttia:

 1. Ah, niin kauniita kuvia!
  Olen niin onnellinen, että saimme vielä lämpimän loppukesän. Jatkuva vesisade melkein uuvutti lomalaisen. Siunausta alkavaan syksyyn!

  VastaaPoista
 2. Niinpä, ihana on ollut nauttia kotimaisemista lämpimässä säässä. Siunausta sinullekin jokaiseen päivään!

  VastaaPoista
 3. Voi miten ihania varsinkin nuo kaksi alimmaista kuvaa ovat! Unohdin laittaa täksi kesäksi kehäkukkia, toivottavasti muistan ensi keväällä, jos Luoja suo!

  VastaaPoista
 4. Sinulla on valtavan upeita kuvia!

  VastaaPoista