Hitunen

Hitunen

lauantai 23. kesäkuuta 2018

Oi, ihana Örö!


Kesän näyttäessä parhaita puoliaan teimme kahdeksan hengen ystäväporukalla kokopäiväretken Kemiönsaaren Kasnäsistä Örön linnakesaarelle. Lähtiessä meri oli liki peilityyni ja koko päivän oli lähes pilvetön taivas. Kolmen vartin laivamatka pienehköllä yhteysaluksella (kuvassa juuri tulossa rantaan) halki kauniin saariston oli jo upea elämys, saatikka sitten itse saari kallioineen, hiekkarantoineen, tykkeineen ja historiallisine tarinoineen, joita kuulimme opastetulla kierroksella. Saari on avoinna yleisölle nyt  vasta neljättä kesää.



Örön linnake on perustettu laidunmaana toimineelle saarelle reilut sata vuotta sitten, joten aluksi sinne oli rakennettava tiet. Varusmiehet rakensivat kuutisen kilometriä mukulakivettyä tietä, ja marsseilla saaren halki tiet tulivat tuttuakin tutummiksi. Siksi tiet saivat tällaisia nimiä...


Saaren länsirannalla on upeaa hiekkarantaa, johon nyt oli luonnon suojelemiseksi kuivana kautena laitettu kulkua rajaamaan narua, joten ihan vesirajaan asti ei päästy. Rannalla kasvoi mm. merikaalia, joka on kuulemma ihan syötävä kasvi.




Oppaan johdolla pääsimme katsomaan myös tykkejä ja niiden toimintatekniikkaa lähempää. Tykkibunkkerin katolta aukeni tällainen näkymä kaukana horisontissa 13 km:n päässä sijaitsevaa Bengskärin majakkaa kohti.



Opaskierroksen jälkeen oli aika nauttia eväistä ja leppoisasta tunnelmasta rantakallioilla. Satamassa on kahvila, ja saarella on myös ravintola ja pari hotellia tai majoituspaikkaa.




Saaren luontoa olisi voinut ihastella vaikka kuinka kauan. Aloimmekin suunnitella toista reissua, jolloin yöpyisimme saarella...




Tänne varmaan vielä palaamme!



5 kommenttia:

  1. Onpa hieno paikka! En yhtään ihmettele, jos tuonne mieli tekee uudestaan.
    Siunausta kesäpäiviisi. Oletteko mahdollisesti nyt Keski-Suomessa?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, samoin siunausta sinulle! Olimme Keski-Suomessa vain 4 päivää, nyt kotona.

      Poista
  2. Upeat kuvat ja olipas kivannäköinen paikka! Upea hiekkaranta ja niin paljon nähtävyyksiä! Tuolla kyllä viihtyisi vaikka kuinka kauan:) Leppoisaa juhannuspäivää ja ihanaa kesää♥

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, Örö on kyllä käymisen arvoinen. Ihanaa kesää myös sinulle!

      Poista
  3. These photos are so vivid and clear. I love the quality of the pictures. The scenery is absolutely breath taking, thanks for the share. Hope you have a great rest of your week. Keep up the posts.
    World of Animals

    VastaaPoista